Gunung Sahari House
Type - Residential
Client - AM
Size - 60sqm
Location - Jakarta, Indonesia
Status - Ongoing

Gunung Sahari House is located in an urban high-density area in Central Jakarta. The client owns a 3-by-30-meter strip of land located between his family’s house and the street. Our task is to design a single-occupancy house that includes all of the basic amenities and a studio space. While the site is strategically located within the community with nearby access to public transportation and facilities, the unique shape of the site brings several challenges to the design process from determining spatial placement of programs to planning the construction process.

In the design process, we looked beyond function and budget; we looked to culture - not just forms or symbolism, but the client’s habit: How our client greets his guests, how he works, essentially how he leads his daily life. Being a photographer, the client is an adventurer at heart. He asks for natural airflow and lighting in his private space where he does his work. The ground floor is specified for public-semi public use: front porch to greet guests, kitchen and dining room as the connecting passage between the old house and GSH. For more privacy, the bedroom, studio, and bathroom are located on the first floor.

Most of the building materials are locally sourced from the Jakarta region. The floor slab, for instance, uses a ceramic-concrete composite construction system. The roofing system uses a light asphalt-based panels. These two systems are chosen to simplify transporting the materials to the project site. The interior is simple and practical yet full of flexibilty with “pop-up” furniture and hidden storage compartments to maximize the use of space.

< BACK